Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Τα παιδιά μπορεί να προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο, ο καρκίνος παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου σε παιδιά μετά τα ατυχήματα.
Υπολογίζεται ότι, στον κόσμο, κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο. Ωστόσο, σήμερα μόνο το 20% των παιδιών ανά τον κόσμο μπορούν να επωφεληθούν από την προηγμένη ιατρική φροντίδα λόγω των ιατρικών εξόδων.
Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.


Η Διεθνής Ένωση Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά υπάρχει έτσι ώστε οι γονείς αυτών των παιδιών να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να πάρουν σωστές αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία του παιδιού τους.
Η θεραπεία και η φροντίδα ενός παιδιού με καρκίνο πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από χειρουργικές επεμβάσεις, χημειοθεραπείες, φάρμακα και άλλα, ψυχοκοινωνική στήριξη για το παιδί και όλη την οικογένεια.
Δυστυχώς ο καρκίνος υπάρχει…Δυστυχώς προσβάλει και τα παιδιά…Γι’ αυτό πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως…τα παιδιά με καρκίνο ανεξάρτητα από την οικονομική ή κοινωνική τους τάξη, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, αξίζουν να έχουν πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή θεραπεία και ιατρική περίθαλψη.


Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι:
– λευχαιμίες (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική)
– οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος (κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι όπως: αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωματα
– τα λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι λεμφαδένων ή άλλων οργάνων)
– οι όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα)
– τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing)
– οι όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα)
– οι όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα), κ.α.
Οι κακοήθεις όγκοι ενήλικου τύπου όπως ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, κλπ είναι πάρα πολύ σπάνιο να παρατηρηθούν στην παιδική ηλικία.

Ας σταθούμε όλοι μας δίπλα σε αυτά τα παιδιά, δίπλα σε αυτούς τους μικρούς αλλά συνάμα τόσο μεγάλους μαχητές της ζωής. Αλλά μην ξεχνάμε ποτέ τους γονείς, τους κηδεμόνες, τα αδέρφια αυτών των μαχητών οι οποίοι πολεμούν πλάι στα παιδιά αυτά , το αόρατο κακό…τον παιδικό καρκίνο.


Πρόληψη – Διάγνωση – Θεραπεία

Γνώση – Δύναμη – Ελπίδα